Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wilms uit Meerhout neemt 65-meter lange rolluikenmachine in gebruik

Willems

Wilms, de specialist inzake rolluiken, zonweringen en ventilatiesystemen, heeft een gigantische machine in gebruik genomen voor de productie van rolluikenlamellen. In tegenstelling tot heel wat andere bedrijven kiest de Kempense familiale onderneming op heel wat vlakken resoluut voor insourcing, namelijk zoveel mogelijk delen van het productieproces in eigen handen nemen.

De investering in de gloednieuwe rolluikenmachine is daar een mooi voorbeeld van. Als grondstof worden aluminium coils gebruikt. 65 meter verder rollen kant-en-klare, op maat gemaakte rolluiken van de band, 100% ‘Made in Belgium’.

De doorgedreven insourcing is bij Wilms uit Meerhout op heel wat vlakken merkbaar. Zo worden alle productieprocessen, van R&D tot de klantendienst, van extrusie tot lakkerij, van verpakking tot transport, maximaal gecentraliseerd. Zelfs het transport van de grondstoffen en afgewerkte goederen neemt Wilms voor eigen rekening.

Wilms produceert zo’n 160 rolluiken per dag. In 2023 was dat goed voor bijna 40.000 rolluiken die een omzet van om en bij de 13 miljoen euro vertegenwoordigen. Met de nieuwe lamellenmachine kunnen tot 7.200 rolluiken per maand worden gemaakt.

In het verleden kocht Wilms rolluiklamellen aan in Spanje. Die werden met de vrachtwagens naar de productievestiging in Meerhout vervoerd, waar de assemblage volgde. Voortaan dienen enkel enorme rollen aluminium naar Wilms worden gebracht en worden zowel de lamellen als de andere onderdelen van de rolluiken in-house gemaakt.

 

Vijf vrachtwagentransporten per jaar in plaats van 60

“Op die manier kan de kwaliteit beter bewaakt worden, kan er – indien nodig – ook veel sneller en flexibeler geschakeld worden. De machine draait in twee ploegen van twee en is dus goed voor vier bijkomende arbeidsplaatsen”, legt CEO Erik Wilms uit. “Onze bedrijfsgebouwen spelen een cruciale rol bij de verticale integratie van de productieprocessen. Voor de nieuwe rolluikenmachine werd een volledig nieuwe hal gebouwd. ​ Nu we niet langer meer half afgewerkte lamellen moeten aanvoeren vanuit Zuid-Europa zullen we het aantal vervoerskilometers in de toekomst kunnen terugdringen. Zo wordt de ecologische voetafdruk van ons bedrijf heel wat kleiner.”

Flinke investering

Recent kwamen er bij Wilms 8000m2 bedrijfsgebouwen bij, deels voor het centraal magazijn en deels voor extra productieruimte en de optimalisatie van de productieflow. De bouw ging van start in het najaar van 2022. Het einde van de werken is voorzien voor midden 2024. De eerste hal werd vorig jaar al in gebruik genomen. In de tweede productiehal werd de rolluikenmachine ondergebracht. Alles samen vertegenwoordigt dat een investering van iets meer dan 13 miljoen euro.

Omtrent Wilms NV

Wilms startte in 1975 met het vervaardigen van hoogwaardige rolluiken. Intussen is de Kempense familieonderneming uitgegroeid tot de grootste rolluikenproducent van de Benelux. Het bedrijf ontpopte zich tevens tot de specialist van de ‘verborgen’ zonweringen. Inmiddels diversifieerde Wilms zijn aanbod met hoogwaardige ventilatiesystemen die op basis van warmteterugwinning werken. De onderneming ​ focust op innovatieve producten en duurzame productieprocessen en besteedt ook veel aandacht aan Onderzoek & Ontwikkeling. Ze is eigenaar van verschillende patenten. Wilms telt ruim 200 medewerkers. De onderneming kent een laag personeelsverloop en hecht enorm veel belang aan corporate social responsibility en medewerkerswelzijn.

www.wilms.be

Willems

Deel dit artikel